Nederlanders schatten risico's cybercrime te laag in

In dat onderzoek van ARAG gaf 80% van de ondervraagden aan zelf prima te kunnen inschatten hoe groot hun risico's zijn. Maar in de praktijk blijkt dat 36% van de Nederlanders in het afgelopen jaar slachtoffer is geworden van cybercrime. Opvallend detail: voor hoogopgeleiden geldt dat vaker (42%) dan voor laagopgeleiden (34%).
Bewustwording
Wel maken steeds meer mensen zich zorgen over de veiligheid van hun gegevens op internet. Het gaat om ongeveer eenderde van de respondenten van het onderzoek. Dat die groep groeit, is belangrijk omdat bewustwording een belangrijke stap is om risico's te verkleinen.
Identiteitsfraude
Vooral angst voor identiteitsfraude wordt door de meerderheid van de ondervraagden genoemd. Toch heeft slechts een 28% voorzorgsmaatregelen genomen om dit te voorkomen.
Steeds ingenieuzer
Cybercriminelen worden ondertussen alleen maar ingenieuzer. Zeker nu kunstmatige intelligentie (AI) steeds makkelijker toegankelijk is, zijn hun methoden om te frauderen nog slinkser en verfijnder geworden.
Verzekering tegen cybercrime
Ook voor particulieren zijn in de afgelopen jaren producten ontwikkeld waarmee zij zich tegen de gevolgen van cybercrime kunnen verzekeren. De verschillen tussen die verzekeringen kunnen echter groot zijn.
Neem contact met ons op
Overweegt u om een cybercrime-verzekering af te sluiten? Neem dan eerst contact met ons op. Op basis van uw wensen en eisen zetten wij dan de best passende verzekeringen voor u op een rij, zodat u weet wat u kiest.
Tips
De onderstaande tips helpen om de risico’s op cybercrime te beperken.
- Gebruik sterke wachtwoorden.
- Zorg dat uw software en antivirussoftware up-to-date zijn.
- Gebruik twee-factor authenticatie.
- Wees voorzichtig met wat u op sociale media vertelt.
- Pas op voor e-mails die om persoonlijke of financiële informatie vragen of vreemde bijlagen bevatten.
- Gebruik een virtueel privé-netwerk (VPN).
- Betaal online alleen via beveiligde websites en alleen aan betrouwbare verkopers.
- Controleer regelmatig uw bank- en creditcard-afschriften op verdachte activiteiten.
- Maak regelmatig back-ups van belangrijke gegevens en bewaar die op een veilige plek.
Laatste nieuws
mei 25
mei 25
mei 25
mei 25
apr 25
apr 25
apr 25